1/25/14

STRAWBERRY TRIFLE







İşte beklenen tarif de geldi :))
Görüntü konusunda mükemmelliyetçi iseniz; yapması 4 saatinizi alabilir, şimdiden söylemesi ;)

Trifle kabaca 3 farklı malzemenin kat kat dizilmesiyle oluşuyor; pandispanya, krema, çilek... Çok fazla krema içerdiği için ben değişik bir tür krema daha kullandım farklı bir tat daha yakalamak için. Malzemeler ve tarif altta...

Tabi trifle ın özelliği böyle bir ayaklı cam kasede servis ediliyor oluşu. Ben bir tek Paşabahçe mağazalarında satıldığını gördüm. Benimkini de ordan aldım. Not a big deal; 43 TL.. Almaya değer kesinlikle..;)
Tarif çok fazla malzeme içerdiği için kase çapını fazla geniş seçmemekte fayda var. Benim aldığımın çapı 20 cm. Fyi :)


Pandispanya tarifi:
4 adet yumurta
320 ml = 280 gr toz şeker ( yaklaşık 4 kahve fincanı )
320 ml = 200 gr un ( yaklaşık 4 kahve fincanı )
80 ml = 80 gr yoğurt  ( yaklaşık 1 kahve fincanı )
30 ml sıvı yağ ( 2 yemek kaşığı )
45 ml kaynar su ( 3 yemek kaşığı )
1 paket kabartama tozu
1 paket vanilya ( yada 1 tüp Dr.Oetker vanilya aroması )
Yapılışı:
Fırınınızı önden 180 dereceye ısıtın.
1. Yumurta  aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın; yaklaşık 8 dk. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
2. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince, yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
3. Toz malzemeleri ( un, kabartma tozu, vanilya ) birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çırpma teli yardımıyla çok az çırpın. Ben Kitchenaid stand mixerimi kullanıyorum, elemeye gerek kalmıyor. Stand mixerlerde hazneye koyuş sırası şöyle; 1.yumurta akları ve şeker 2. Krem şanti kıvamına geldikten sonra ayrı bir kapta karıştırdığını yumurta sarısı ve şeker. 3. En son da toz malzemelerle en düşük hızda hafifçe karıştırın.
4. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba dökeren 40-45 dk ( kürdan temiz çıkana dek ) pişirin. Bu aşamada önemli olan pişirdiğiniz pandispanyadan 3 kat çıkarabilmeniz. Ben 20 cm lik kek kalıbında yukardaki tarifle 4 kat pandispanya alıyorum. Hamuru 2ye ayırıp, 2 seferde pişiriyorum. aksi takdirde kalıbın kenarlarına yapıştığından istediğim gibi kabarmıyor.

1.Krema tarifi:
9 yumurta sarısı ( büyük boy yumurta )
2/3 cup ( su bardağı ) = 145 gr toz şeker ( 160 ml )
1/2 cup ( su bardağı ) = 65 gr mısır nişastası (120 ml )
3,5 cup ( su bardağı ) süt ( 840 ml )
2 tüp Dr.Oetker vanilya esansı ( 4 ml ) veya 2 yemek kaşığı vanilya özütü 
1/2 tüp Dr.Oetker limon esansı ( 1 ml )
1,5 tablespoon ( yemek kaşığı ) tereyağı
Yapılışı:
7. Kremasını yapmak için büyük bir çelik tencere içine yumurta sarılarını, şekeri ve nişastayı koyun. Mikserle hafifçe karıştırın. Sonra tencereyi orta ateşin üzerine alın.
8. Yarım su bardağı kadar sütü tencerenin içine döküp hızlıca mikserle karıştırın. Sonra kademeli şekilde geri kalan sütün tamanını döküp düşük devirde mikserle karıştırın. Bilek gücünüze güveniyorsanız el çırpıcısı ile de karıştırabilirsiniz :)
9. Karışım önce köpük köpük olup kabaracak, sonra iyice ısındıktan sonra sönmeye başlayacaktır. Sönmeye başlaması kremanın pişmeye başladığına işarettir. Sonra iyice kıvam alıp koyulaşacaktır. Bu aşamada karıştırma süresi veremiyorum, benim bu kremayı pişirmem ve tamamlamam sadece 5-6 dk sürüyor. Bu süreyi referans alabilirsiniz.
10. Ocağın altını kısın ve koyulaşan krema içine vanilya ve limon esansını ekleyip karıştırmaya devam edin. 

2.Krema tarifi:
Dr.Oetker in hazır vanilyalı pasta kreması; yapılışı arkasında yazıyor :)
Sadece soğuk süte ihtiyacınız var. Ben bu paketin yarısını kullanıyorum trifle yaparken. Dolayısıyla arkasında yazan süt miktarının da yarını; yani 3/4 su bardağı süt.


4.malzeme 500-60 gr ÇİLEK :))

Okumaktan yorulmadıysanız artık trifle ı cam kaseye dizme zamanı :)
* 3 e veya 4 e böldüğünüz pandispanyanın kenarlarını halka şeklinde ayırın. Halkayı 2 şer cm lik parçalara bölün ve bunu cam kasenin tabanını kaplayacak şekilde kenarlara dizin. Geride kalan pandispanya katını 1 er cm lik küplere ayırın ve cam kasenin tabanına gelişi güzel dizin. 
* Üzerine 1 kat pişirdiğiniz sarı kremadan dökün. Pandispanya boşlıklarını dolduracak kadar.
* Cam kasenin yanlarına çilekleri boyuna dilimleyip fotograftaki gibi dizin.
* Kremanın üstüne halka halindeçilek doğrayıp dizin.
* Çileğin üzerine tekrar pişirdiğinin kremadan dökün.
* Üzerine hazır beyaz kremedan sürün. Bu beyaz krema dikine dizilen çileklerin boyunu aşacak şekilde hizalanmalı.
* Aynı sırayı tekrarlayarak bir kat daha oluşturun.
* Ben pandispanya katlarını Monin in çilekli şurubunu sulandırarark ıslatıyorum ve böylece lezzeti en üst seviyeye tırmandırıyorum :)
* En üstüne bütün çilekleri koyup servis yapabilirsiniz.
* Nasıl mı servis yapılacak? Dev kasenin içine dev bir kaşık daldırarak :))

Evet yapması biraz zahmetli, ben bile yazarken yoruldum. Ama sonuç herkesi "waow" dedirtecek cinsten ;)

Afiyet olsun!!!!



No comments:

Post a Comment