10/31/13

ÇOK SEVİLEN TARTIN TARİFİ

Son zamanlarda sıklıkla sorulduğu için artık bu tartın tarifini vermek farz oldu. Tarif benden, marifetle yapıp afiyetle yemesi de sizden :)

Not: Ben alttaki tarifi 28 cm lik tart kalıbında yapıyorum. Bu ölçüler biraz az geliyor. Malzemeleri 1,5 kat arttırıp yaparsanız 28 cm lik kalıpta daha kalın kenar ve tabanlı bir tart elde edersiniz. Tart kalıbınız daha küçükse alttaki tarif zaten yeterli gelecektir.
Ölçüler amerikan ölçü birimleridir.
Tarif www.cafefernando.com sitesinden uyarlanmıştır.

Malzemeler
Tart tabanı için;
1,5 cup ( su bardağı ) un ( 375 ml )
1/2 cup ( su bardağı ) pudra şekeri ( 125 ml )
125 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1/2 teaspoon ( çay kaşığı ) tuz ( 2,5 ml )

Tart kreması için;
6 yumurta sarısı
1/2 cup ( su bardağı ) toz şeker ( 125 ml )
1/3 cup ( su bardağı ) mısır nişastası (85 ml )
2 cup ( su bardağı ) süt ( 500 ml )
2 tüp Dr.Oetker vanilya esansı ( 4 ml ) veya 2 yemek kaşığı vanilya özütü 
1/2 tüp Dr.Oetker limon esansı ( 1 ml )
1 tablespoon ( yemek kaşığı ) tereyağı

Üzeri için;
Çilek, ahududu, şeftali, ananas, vb
1 paket Dr.Oetker tart jölesi

1. Fırınızı önceden 190 derecede ısıtın. Turbo fırınlar için 175 dereceyi ayarlayabilirsiniz. Her fırının ısısının farklı olduğunu unutmayın.
2. Tart tabanını hazırlamak için buzdolabından henüz çıkmış tereyağını küp küp doğrayın. Sonra diğer malzemelerle karıştırıp hepsini rondodan geçirin. Karışımı kum kıvamına getirmemelisiniz, bu yüzden sadece bir kaç kez kısa kısa düğmesine basmanız yeterli olacaktır. Olması gereken kıvam alttaki gibidir. Ben rondadan geçirmek yerine hamur bıçağı kullanıp el gücüyle tereyağını ufalıyorum. Oldschool bir yöntem; ama bence doğru teknik de bu. Bu bıçaktan almak isteyenler tık tık; http://www.tchibo.com.tr/hamur-karistirici-p400026197.html



3. Karışımı elinizle toparlayıp streç filme sarın veya kilitli buzdolabı poşeti içine döküp buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
4. Dinlenmiş hamur karışımını elinizle tart kalıbınızın tabanına ve kenarlarına doğru bastırın. İçinde erimemiş tereyağı parçaları olduğundan hamur çok çabuk kendini tutacaktır. Bu aşamada mümkün olduğunca hızlı çalışın, elinizin ısısıyla tereyağını eritmemeye dikkat edin. Eriyen tereyağı tart hamurunuzun sertleşmesine neden olacaktır. Amacımız yumuşak ve kolayca dilimlenen bir tart yapmak. Tart kalıbının kenarlarından başlayın, kalan hamuru tabana bastırın. Tabanına çatalla 15-20 noktadan delikler  açın. Bu hamurun pişerken kabarmaması için gerekli.
5. Pişirmeden önce üzerini aluminyum folyo ile örtüp içine ağırlık yapacak bir bakliyat; kuru nohut veya pirinç dökün. Bu da tartın kabarmaması için gerekli.
6. 190 derecede ( turbo fırında 175 derece ) 20 dakika pişirin. 20 dk sonra fırından çıkarıp folyo ve bakliyatı üzerinden alın. Bu halde bi 3-5 dk daha pişirin. 
Tart tabanımız hazır. Ben altı çıkabilen tart kalıplarından kullanıyorum. Böylece çok kolay kenarlarını parçalamadan kalıptan çıkarabiliyorum.  

7. Kremasını yapmak için büyük bir çelik tencere içine yumurta sarılarını, şekeri ve nişastayı koyun. Mikserle hafifçe karıştırın. Sonra tencereyi orta ateşin üzerine alın.
8. Yarım su bardağı kadar sütü tencerenin içine döküp hızlıca mikserle karıştırın. Sonra kademeli şekilde geri kalan sütün tamanını döküp düşük devirde mikserle karıştırın. Bilek gücünüze güveniyorsanız el çırpıcısı ile de karıştırabilirsiniz :)
9. Karışım önce köpük köpük olup kabaracak, sonra iyice ısındıktan sonra sönmeye başlayacaktır. Sönmeye başlaması kremanın pişmeye başladığına işarettir. Sonra iyice kıvam alıp koyulaşacaktır. Bu aşamada karıştırma süresi veremiyorum, benim bu kremayı pişirmem ve tamamlamam sadece 5-6 dk sürüyor. Bu süreyi referans alabilirsiniz.
10. Ocağın altını kısın ve koyulaşan krema içine vanilya ve limon esansını ekleyip karıştırmaya devam edin. Dr.Oetkerin alttaki ürününü kullanıyorum.  Büyük Migros ve Carrefour larda bulmak mümkün. Çok küçük bir ambalaj olduğundan gözünüzden kaçabilir; kek un, kabartma tozu vs reyonlarının olduğu yere bakın.
11. En son tereyağını da ekleyip eriyene kadar karıştırın ve ocağı kapatın. Artık kremanız da hazır. 
12. Tart tabanını kalıptan çıkarıp servis yapacağınız tabak veya stand üzerine alın. Tartın içine kremayı dökün ve kenarlara doğru yayın. 
13. Tartın üzerini arzu ettiğiniz meyveler ile süsleyin.
14. En son tart jölesini paketin üzerindeki tarife göre hazırlayıp meyvelerinizin üzerine dökün.
AFİYET OLSUN :)







10/24/13

ALP' İN HARİKALAR DİYARI

Minik prensim için aylarca hayalini kurup, zihnimde tasarlayıp,  büyük bir titizlikle tek tek tüm parçalarını arayıp bulup buluşturup kombinlediğim ve nihayetinde ortaya çıkan odanın resimleri burdaa.. :) 
Hemen hemen gören herkes kendilerini masal diyarında hissettiklerini söylemişlerdi. Umarım fotoğraflardan da güzel gözüküyordur ;)



































THE FIN :)

10/22/13

WELCOME BABY ALP

And here is the happy end of my pregnancy. You were invited to this room in the hospital.
All MADE AT HOME :)
İşte hamileliğim mutlu sonu; davetlisi olduğunuz hastane odası resimleri altta.
Her zamanki gibi tüm hazırlıklar kendi ellerimizle yapıldı :)

 Kapı süsleme
 Tuzlular

 Cupcakelerimiz


 Meşrubat ve lohusa şerbeti kadehlerimiz


 Bebek şekerlerimiz bebek arabasının içindeki bebek arabası kutularda..


Lohusa şerbeti


Tatlı büfesi


 Konsept kubariyelerimiz; chevron..


 Bebek kurabiyelerimiz..


 Cupcake standı
Marshmallow buketi

Badem şekerler ve çikolatalar..

Konsept çikolatalar

 Karşılama panosu


 Yatak başı süsleri



 Kağıt pipetler..

 Dilek çubukları

Konsept doğum anı defteri






HOŞGELDİN ALP, bizim minik meleğimiz.. Melekler hep seninle olsun, sen de hep bizimle ol..

En sondaki afiş ve tüm doğum fotoğrafları için sevgili Yeşim e çok teşekkürler...
İletişim için tık tık; http://www.yesimmutlu.com