12/9/12

EAT PRAY LOVE; DUYGU' S SUGAR COOKIES


My beautiful friend Duygu has sent me a kind invitation to her thanksgiving party which indeed would start with the Hodja's Kur'an session and then praising and praying before the 21st December. The party was also meant to be a girls gathering where we would enjoy delicious meals as well. So i made these girlie pink cookies for her to be gifted to her guests. Since the concept was mainly the thanksgiving, in my mind the cookie message was very clear; EAT, PRAY & LOVE..
Güzeller güzeli nazik arkadaşım Duygu, beni 8.Aralık günü düzenleyeceği şükran duasına davet etti. Önce hoca eşliğinde Kuran okunacak ve sonrasında dua edilecekti. Daveti bir anlamda da kızlar buluşması idi, pek tabi ki lezzetli mamalar beraberinde. Ben de Duygu için bu pembe kurabiyeleri yaptım. Buluşmanın konsepti net olduğu için, aklımdaki kurabiye mesajı da netti; YE, SEV, DUA ET...


She' d once told me that we would be around 25 girls.  So i baked more than 1 tray of cookies.  First covered them with pink sugar paste and then embossed the letters.
Bana 25 kişi olacağımızı söylemişti. 1 tepsiden daha fazla kurabiye pişirdim. Önce pembe şeker hamuruyla kaplayıp, sonra da harfleri bastım.


The message is indeed my motto. So meaningful.
Kurabiye mesajı aslında benim motto m. Çok anlamlı.



The second day, luckily my sister Handan helped me to decorate the cookies. First we dreamt of a bunch of daisies. But the result of 2 did not satisfied at all. It must have been more sophisticated, more beautiful. So we wondered if hydrangea cutter would work. And indeed this was the favorite flower of Duygu as far as i used to know. And here we go...
Ertesi gün kurabiyeleri süslemek için Handan yardıma geldi. İlk önce bir demet papatya yapıp süslemeyi düşündük. 2 tane örnek yaptıktan sonra çok da içimize sinmedi. Daha sofistike, daha güzel olmalıydı. Daha sonra bildiğim kadarıyla Duygu nun da favori çiçeği olan ortanca kalıbıyla çalışabilir miyiz diye düşündük. Vee işte sonuç...



Now they are beatiful... With some brush strokes on the petals, the hydrangeas became more beautiful.
Bence çok da güzel oldu.. Ortancaların üzerini fırçayla boyadıktan sonra daha da güzel oldu.


Once again i would like to thank Duygu for her kind invitation to this occasion. As we used to say; may God appreciate all of our prayers and may all the wicked energy dissappear from earth.. AMIN !!!
Bu vesile ile tekrardan Duygu ya nazik daveti için çok teşekkür ediyorum. Hep dediğimiz gibi; dünya üzerinden kötülükler arınsın, Allah tüm dualarımızı kabul etsin.. AMİN !!!

12/6/12

OUR BIRTHDAY CAKE; PINK PEONY CHOCOLATE & STRAWBERRY


My dear lovely friend Ayse had sent me a beautiful Peony Cutter & Veiner set along together with her mom which has recently came from California. I was so excited to use it, so our birthday cake would be the perfectly place for it. Since many of my friends like chocolate cake; i used my instense brownie-like pan-di-spagna receipt in this cake. I covered the cake layers with chocolate ganache and put some fresh strawberries on top to balance the over sugary taste just a little bit.
Biricik dostum Ayse, bana California dan gelen annesiyle birlikte Peony çiçek kalıbı gönderdi. Kalıbı kullanmak icin zaten sabırsızlanıyordum ki; kendi doğumgünü pastamızdan daha uygun bir yer olamazdı herhalde. Genellikle dostlarım çikolatalı pasta sevdiği içini ben de brownie gibi yoğun çikolata tadına sahip pandispanya tarifimi kullandım. Kek katlarının arasını ve pastanın dışını çikolata ganaj ile kapladım ve aşırı şekeri bir nebze olsun dengelemek için de pasta içinde taze çilek kullandım.


 However i was more concentrated on the visual result of the cake than its taste. I was hopeful, but quite lack of the knowledge how to use these peony flower cutters. Even there was a demonstration manual inside the box, i was still missing the equipment and time to form a 3D flower. And the most important was the modelling gumpaste; i was out of it. So shaping the petals and try to give a form and combining the flowers on flower wires was completely impossible with regular sugarpaste. I had to use Tylose-C which turns a regular sugarpaste into gumpaste by stiffining. But still there were many technical knowledge missing; so decided to lay down the petals on the cake. I supported the petals with paper towels and prayed for them to get stiffed overnight. No need to say; i am a beginner. So i hoped the praying would help :)
Yine de pastanın tadından çok, dış görünüşüne odaklanmıştım. Umutluydum, ama yeterince bilgili değildim; bu çiçek kalıbını nasıl kullanacağımı araştırmamıştım. Kalıbın içinden uygulama klavuzu çıktıysa da; yine de 3 boyutlu çiçek yapabilmek için gerekli zaman ve ekipmanım yoktu. Hatta daha da önemlisi modelleme hamurum yoktu. Çiçeğin taç yapraklarını şekillendirmek, form vermek ve incecik teller üzerine yapıştırıp çiçeği biraraya getirmek pek tabi ki yumuşak şeker hamuruyla imkansızdı. Şeker hamurunu sertleştirmek için Tylose-C kullanmam gerektigini biliyordum ama akıl edip önceden alamamıştım. Ama bu da yetmezdi, bu tarz büyük 3 boyutlu çiçek yapabilmek bambaşka teknik ve yetenek gerektiriyor. Ben de taç yaprakları yatay olarak pastanın üzerine aranje etmeye karar verdim. Minimal bir 3 boyut efekti için de taç yaprakların altında kağıt peçete ile koyup havalandırdım. Vee sabaha kurumuş olmasını umarak gece dua ettim. Daha yolun çok başında olduğumu söylememe gerek yok; o yüzden dua işe yarayabilir belki; acemi şansı derler ya :)



So in the morning as soon as i pulled out paper towels beneath the petals, the minimal 3D dimension immediately gone and petals fall down onto the cake surface. What a pity :( 
But in the end, decorating a cake or cookie is a total therapy.
And i was still so pleased with the colors, the tall appereance and the taste of our birthday cake. Though my friends keep saying i am so skillful in this, still i believe that my skill and knowledge is no bigger than a single sand in the ocean. I have a long long way to go. And the more i am involved, the more appreciate the people who have this profession.
Ama olmadı. Sabah kağıt peçeteleri taç yaprakların altından çeker çekmez yapraklar pastaya yapıştı. Aranjman aniden 2 boyuta indi. Ne acı :(
Fakat sonuç olarak, pasta ve kurabiye süslemek tam anlamıyla bir terapi.
Ve ayrıca bu pastanın renklerinden, yüksek görünümünden ve tadından şahsım adına memnun kaldım. Arkadaşlarım bu konuda ne kadar yetenekli olduğumu söylese de; benim yetenek ve bilgim koca okyanustaki bir kum tanesi kadar bile değil. Daha çooıkkk uzun bir yolum var. Ve her gecen gün daha fazla deneme yaptıkça, bu işi profesyonel olarak yapan insanları daha da çok takdir ediyorum.


And on top of that, the more important thing is i have a wonderful husband, a wonderful sister, a wonderful family and wonderful friends. God thanx ! 
It is more meaningful to meet every time and share the joy of our lives.
Besides, mine and my sister Handan birthdays are 2 days in consequent. I am so glad to celebrate our birthdays together as we used to do until now and i know this will be forever;
H & H
Unuttum sanmayın. Bu pastanın asıl anlam ve önemi, kimler için yaptığım. Muhteşem bir eşim, muhteşem kardeşlerim, muhteşem ailem ve muhteşem dostlarım var benim; şükürler olsun ki.
Her defasında geleneksel olarak buluşmak ve kutlamak daha da anlamlısı.
Ayrıca benim ve Handan ın doğumgünlerimiz arasında yanlızca 2 gün var. Simdiye kadar hep birlikte kutladık ve bundan sonra da öyle olacak;
H & H


12/4/12


HERE COMES THE PINK SPONGE FINGERS CAKE ...



It was a festive day of Ramadan and we were supposed to visit my aunt. Instead of gifting chocolate, baklava or any kind of other readymade dessert, i made this cake both to tease our mind and stomach..
The picture was clear in my mind, as i was planning to make it since i' d first seen the original here in the lovely blog of SprinkleBakes; http://www.sprinklebakes.com/2012/06/pink-vanilla-pocky-cake.html
Instead of pink pockies; which is indeed impossible to find in my country, i used sponge fingers dipped in raspberry chocolate melt. This cake recipe has nothing to do with Heather' s cake, i was just influenced visually.
Ramazan bayramında Sevgi Teyzemi ziyaret etmek icin planlar yaparken, hazır tatlı götürmek yerine, hem aklımızı hem midemizi baştan çıkaracak bu pastayı yapmaya karar verdim. Aklımda uzun süredir yapmak istediğim bir pasta vardı; üstteki linke tıklayınca orjinalini görebilirsiniz. Pembe kaplı çubuklar yerine ben frambuaz çikolata kaplı kedi dili kullanmayı tercih ettim. Ayrıca blogdaki tarifin bu pasta ile hiçbir alakası yok, ben sadece görsel olarak esinlendim.
As in September, it was still possible to find black forest fruits in the markets, i used a bunch of them.
The cake base was basic vanilla pan-di-spagna and between the layers there was italian pasty cream.
Eylülde hala yaz sıcaklarını hissederken ve markette kara orman meyveleri bulmak mümkünken, ben de dolu dolu meyve kullandım. Pandispanya icin klasik vanilyalı tarifimi yaptım; pasta katları arasına da yine klasik italyan pastacı kremasını yapıp kullandım.

Gets teasing since at the early steps..
Daha pastanın ilk adımlarında bile mideyi baştan çıkaran görüntüler ortaya çıktı.

To be honest, i could not find raspberry flavoured chocolate in the nearby, so i made a trick. I melted white chocolate couverture in bain-marie pot and added a pinch of red food coloring. The result is; pink :)
Frambuazlı çikolata bulamadım açıkçası yakınımda, bu yüzden ufak bir hile yaptım. Beyaz kuvertür çıkolatayı benmari usulü eritip, içine bir tutam kırmızı gıda boyası kattım. Sonuç pembe :)

Finally topped black berries on top and i felt black forest is calling me.. Ohh forgot, that' s my aunt :)
En son yaban mersinlerini de üzerine serpince, kara orman beni çağırıyor gibi hissettim. Ah pardon unuttum, çağıran teyzemdi ;) 


Pasta altlığımın, çiçeklerin ve pastanın renk uyumuna da ayrıca dikkatinizi çekerim ;)